بررسی انواع بیمه و اظهار نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته امور بیمه در خصوص تنوعات بیمه ای
بررسی انواع بیمه و اظهار نظر کارشناس رسمی دادگستری رشته امور بیمه در خصوص تنوعات بیمه ای
بیمه راهکاری است برای جبران خسارت ناشی از حوادث مختلف در زندگی روزمره ما. با وجود خطر های متعددی که در کمین ما و کار و سرمایه ما هستند، داشتن بیمه یک امر بدیهی و ضروری است. بیشتر ما احتمالا با انواع خاصی از بیمه آشنا هستیم، مثل بیمه اتومبیل و یا بیمه درمان. در این مقاله با کمک کارشناس رسمی دادگستری رشته امور بیمه به معرفی انواع بیمه ها می پردازیم.
تاریخچه بیمه در کشور ما به یک قرن پیش بر می گردد. ابتدا شرکت های بیمه ای روسی و آمریکایی عمدتا در کشور حضور داشتند اما تاسیس اولین بیمه کشور در سال 1314 بود، بیمه ایران نخستین بیمه کشور ما بود که در سال 1313 پیشنهاد ایجاد آن ارائه شد و یکسال بعد تاسیس شد. بیمه ایران عطفی در زندگی مردمان ما به حساب می آید. در حال حاضر سی شرکت بیمه در ایران فعالیت می کند. بیمه ایران، آرمان، آسیا، البرز، امید، پارسیان، پاسارگاد، دانا، دی، رازی، سرمد، سینا، کارآفرین، حافظ، توسعه، تعاون، ایران معین، تجارت نو، خاورمیانه و بسیاری از بیمه های دیگر مانند تامین اجتماعی و... در کشور ما فعال هستند.
نمایندگی ها و شرکت های بیمه به موجب قراردادی که با بیمه گران منعقد می کنند، متعهد می شوند تا در ازای مبلغی مشخص خسارات احتمالی ناشی از وقوع یک حادثه در آینده را تا زمان اعتبار قرارداد جبران کنند. ممکن است این حوادث خاص باشد مثل آتش سوزی و یا عام باشند مثل تصادفات رایج اتومبیل ها.
کارشناس رسمی امور بیمه چهارنوع کلی بیمه را از هم تفکیک می کند. اولین نوع بیمه که بسیار هم فراگیر تر از بقیه است، بیمه اموال می باشد. بیمه های اموال مربوط به دارایی افراد است که در معرض خطر هستند. مثل بیمه های اتومبیل، بیمه های آتش سوزی و انواع بیمه های باربری یا حمل و نقل.
دومین نوع بیمه، بیمه اشخاص است. این بیمه، تعهدی برای جبران خسارت به اشخاص است نه دارایی آنها. فراگیر ترین بیمه اشخاص، بیمه های درمانی هستند که در کشور ما تقریبا همه افراد را شامل می شود.
قبل از توضیح دو نوع دیگر بیمه ذکر این نکته خالی از فایده نیست که بگوییم بیمه صرفا بین شخص حقیقی و نمایندگی بیمه منعقد نمی شود، بلکه ممکن است قراردادی ما بین دولت و شرکت های بیمه و یا بین یک نهاد و سازمان با نمایندگی های بیمه باشد. مثلا بیمه های درمانی روستایی و عشایری یک مثال بارز برای این موضوع است.
دسته سوم بیمه مربوط به بیمه های مسئولیت است. امروزه این بیمه های مسئولیت اهمیت ویژه ای یافته اند. با توجه به احتمال بروز حادثه و یا اشتباه در برخی مسئولیت ها، خسارات سنگینی به افراد وارد می شود، برای حل این مشکلات بیمه مسئولیت بهترین راه ممکن است. برای مثال در صورتی که کارگری در محل کارش دچار حادثه شود مسئولیت آن بر عهده صاحب کار است و او باید جبران خسارت کند. و یا پزشکی را در نظر بگیرید که در انجام عمل جراحی دچار اشتباه می شود و یا کوتاهی صورت می گیرد. در صورتی که صاحبان این حرفه ها دارای بیمه باشند کارشناس بیمه در خصوص شرایط و اختلاف های احتمالی آن اظهار نظر می کند. با وجود چنین خطراتی که می تواند آینده حرفه ای افراد را تحت تاثیر قرار دهد بهتر است بهتر است با کمک کارشناس دادگستری بیمه در خصوص شرایط بیمه مسئولیت حرفه خود و تعهد های متقابل مشورت نمایند.
دسته چهارم از انواع بیمه ها، بیمه های خاص هستند. شامل اموری می شوند که در آستانه خطر قرار دارند ولی در دسته بندی های سه بیمه فوق جای نمی گیرند. بیمه گران ممکن است با مواردی رو به رو شوند که در قانون بیمه آنها اشاره ای به آن نشده باشد. این موارد را خاص و بیمه های متعلق به آنها بیمه های خاص نامیده می شود. مثل بیمه های برخی حیوانات و یا بیمه هواپیما.
با توضیحات مختصری که درباره انواع بیمه دادیم می توانیم ادعا کنیم در هر زمینه ای امکان انتقال ریسک در ازای پرداخت وجهی وجود دارد، از بیمه شخص تا بیمه کشتی و حیوانات و ... .
بنابراین می توان امیدوار بود که نظام بیمه ای موجود بخشی زیادی از دغدغه جامعه را رفع کند و امکان بهتر زندگی کردن و بهتر کار کردن را برای ما فراهم کند.